joi, 4 iunie 2009

MUNTII ALPI

Alpii sau Albii reprezintă un lanţ muntos din Europa, care se întinde din Austria şi Slovenia până în sud-estul Franţei, trecând prin nordul Italiei, sudul Elveţiei, Liechtenstein şi sudul Germaniei. Numele lor (Italian: Alpi; English Alps din French: Alpes; Occitan: Aups/Alps; German: Alpen; Romansh: Alps; Slovene: Alpe)provine din cuvintul latin albus, alb. Alpii formează un arc de cerc în sudul Europei centrale, în lungime de aproximativ 1200 km şi acoperă o suprafaţă de cca 200.000 km². Cel mai înalt munte este Monte Bianco, situat la frontiera franco-italiană, cu piscul aflat la o altitudine de 4810 m (15,774 ft). În Alpi, există în total 128 de piscuri cu înălţimi care depăşesc 4000 m, care pot fi găsite in lista munţilor Alps|Alpi şi in lista piscurilor Alpine după înălţime.

Alpii fac parte dintre lanţurile muntoase cu caracteristici alpine pronunţate, deoarece se ridică la înălţimi care depăşesc cu mult limitele superioare ale pădurilor. În epoca glaciară au cunoscut perioade succesive de îngheţ. Glaciaţiile sunt responsabile pentru forma de astăzi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu văi prelungi şi cu lacuri.

Catena principală a Alpilor este alcătuită din numeroase alte şiruri muntoase, cu piscuri mai puţin ascuţite către est, caracterizându-se prin văi largi şi prelungi.


Munţii Alpi se împart în Alpii Occidentali şi Alpii Orientali. Împărţirea se face pe linia dintre Lacul Constanţa şi Lacul Como, de-a lungul Rinului. Alpii Occidentali se află în Italia, Franţa şi Elveţia, iar cei Orientali în Austria, Germania, Italia, Liechtenstein, Slovenia şi Elveţia. Cel mai înalt vârf din Alpii Occidentali este Mont Blanc (4810 m). În Alpii Orientali, cel mai înalt vârf este Muntele Bernina, alias Piz Bernina (4052 m).

Alpii Orientali sunt împărţiţi în: Alpii Calcaroşi de Nord, Alpii Orientali Centrali şi Alpii Calcaroşi de Sud


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu